Adăpostul de Noapte din Zalău, luat cu asalt de oamenii străzii

Adăpostul de Noapte din Zalău a fost luat cu asalt, marţi,  de persoanele fără locuinţă care trăiesc zi şi noapte în municipiu, sub cerul liber. Temperaturile extreme au făcut ca oamenii loviţi de soartă să-şi îndrepte paşii către acest centru de ajutor, acolo unde au găsit un pat curat, căldură şi hrană caldă. Marţi, 10 ianuarie, la adăpost au venit 42 de persoane care au solicitat cazarea în camerele centrului. În această situaţie, locurile libere s-au împuţinat, rămânând, până miercuri seara, doar opt locuri disponibile. Reprezentanţii primăriei Zalău ne-au comunicat faptul că în această perioadă nu au existat cazuri speciale de degerături sau hipotermie, cei care au solicitat ajutorul şi cazarea în adăpost venind la timp şi fără probleme medicale serioase. În Centrul Social de Urgență – Adăpostul de Noapte nu sunt probleme cu spațiile de cazare sau căldura, iar în ceea ce priveşte dotarea, fiecare beneficiar are un dulap asigurat, pentru îmbrăcăminte și încălțăminte. Adăpostul de Noapte funcționează în cadrul Centrului Social de Urgență cu sediul în Zalău, Aleea Toamnei, nr. 9.

Capacitatea de cazare a acestei unități este de 50 de locuri, cu posibilitatea suplimentării acestor locuri cu încă 20, în situații deosebite. Cei care ajung în adăpostul din Zalău beneficiază, pe lângă două mese calde zilnic şi cazare în condiţii bune, de asistenţă medicală primară, de consiliere psihologică şi integrare socială și orientare profesională. În această perioadă, ceaiul cald este la dispoziţie pe tot parcursul zilei. În situația persoanelor care au domiciliul în municipiul Zalău și dar nu au locuință și  doresc să fie cazate în Adăpostul de Noapte  este necesar încheierea un contract de servicii pe o perioadă de un an, cu posibilitate de prelungire în cazuri deosebite. Dacă persoanele au domiciliul pe raza județului Sălaj, acestea pot beneficia de cazare la Adăpostul de Noapte pe o perioadă de 5 zile/an. În situația în care persoanele au domiciliul în afara județului acestea pot beneficia de cazare în Adăpostul de Noapte pe o perioadă de 3 zile/an.

Primăria şi conducerea adăpostului specifică faptul că, de la aceste prevederi stricte, din regulament, se fac derogări în perioada sezonului rece, în cazul în care situația o impune. Hrana constă în două mese calde pe zi, mic dejun și cină. În intervalul dintre cele două mese se serveşte ceai cald. Adăpostul de Noapte funcționează în regim permanent. Astfel, beneficiarilor li se asigură cazarea atât pe timp de noapte, cât și pe timp de zi. Primăria desfăşoară, prin Direcţia responsabilă,  şi acţiuni de distribuire de ceai cald, împreună cu echipajele Poliției Locale, pentru comunitățile din zonele defavorizate de pe raza municipiului Zalău și a celor aflați pe străzi și care refuză să fie cazați în Adăpostul de Noapte.

Programul de cazare este unul flexibil în perioadele critice, cu temperaturi scăzute, în sensul introducerii funcționării permanente în această perioadă; o altă acţiune impusă de condiţiile meteo extreme din aceste zile este modificarea orelor de acordare a mesei calde: dimineața, de la 7:00 la 08:30-09:00 și seara de la 07:30 la 06:30- 07.00, pentru a scurta intervalul de timp între mese. Una din acţiunile importante desfăşurate de Adăpostul de Noapte prin Direcţia de resort din primăria Zalău este identificarea și îndrumarea persoanelor aflate pe străzi, în această perioadă, către serviciile oferite de Centrul Social de Urgență – Adăpostul de Noapte. Din păcate însă, sunt încă mulţi cetăţeni care refuză acest sprijin, riscând, pe lângă îmbolnăviri şi degerături, să-şi piardă viaţa din cauza temperaturilor critice care pun la grea încercare judeţul nostru în această perioadă. Cetăţenii care întâlnesc în drumurile lor astfel de persoane, îi pot îndruma, chiar dacă uneori acest lucru necesită un efort în a-i convinge pe cei aflaţi în situaţii deosebite, către acest adăpost

 

 

 

 

Leave a Comment